dinsdag 12 februari 2013

'Doodleuk om kennis te maken' door Kate Klise


Weet je nog, de Lijst, dat verfijnde martelwerktuig waarmee de sectie Nederlands van je middelbare school erin slaagde om iedere vakantie te verzieken? 
Op zo'n lijst stond (of staat) vaak ook"De historie van Mejuffrouw Saartje Burgerhart', de allereerste Nederlandse roman. Geschreven in een bijzondere vorm, nl samengesteld uit brieven. 

Lange tijd ouderwets gevonden, deze manier van schrijven, maar met de komst van 'social media' weer in zwang geraakt. De 'Hoe overleef ik ..' serie met mailtjes en sms'jes was een vroeg voorbeeld. De Stilton reeks ging ook flink aan de slag met krantenberichtjes en een opvallende lay-out. Allemaal erg populair bij de lezertjes onder de 13 jaar. Want een heel blok tekst, dûh - saai!!! En al die korte stukjes, aparte kadertjes met gekleurde ondergrond, kleine tekeningetjes  - ach dat verhoudt zich tot een blok tekst als een bakje M&M's tot een bord havermout. 
Oma is ook in het geheel niet vies van die nieuwe communicatie vormen, zowel in riel lijf als in gedrukte vorm. Leve de M&M's!

Goed, dit boek is dus helemaal lekker en toch heel ouderwets. Een roman in briefvorm, mèt plattegrond EN een doorsnede van het huis. De brieven zijn het enige communicatie middel, allemaal met eigen briefhoofd, lettertype, lay-out en ook nog veel tekeningen. Tevens een griezelboek, maar niet echt eng. Een boek uit de A-categorie, zowel op Bieb-wijze (nl tot 9 jaar) als op Oma-wijze. AA derhalve? misschien zelfs wel Triple A?








Geen opmerkingen: