maandag 11 februari 2013

Domweg gelukkig in Doorn


Parrotia persica - Perzisch IJzerhout. 
Alleen de naam klinkt al sprookjesachtig, Duizend-en-één-nacht. Perzisch en dan ook nog hout dat eigenlijk ijzer is - of andersom natuurlijk. 
Familie van de Toverhazelaar, óók nog. Alleen bloeit deze Perzische schoonheid niet met geel-oranje lintjes,  maar met een soort rode vruchtachtige bloemetjes. Framboosjes in de sneeuw. 

Gister, zondag 10 februari, gefotografeerd in het von Gimborn Arboretum in Doorn - waar het decor geheel en al door Walt Disney himself ontworpen leek te zijn.

De Latijnse naam, Parrotia, vast iets met felgekleurde papegaaien dacht Oma. Dream on! Het was de Duitse onderzoeker en bergbeklimmer Friederich Parrot (1792-1841) die in Armenië o.a. deze boom ontdekte. 

Een nuttige boom, doet het bijna overal, wordt niet zo groot, maakt geen wortelopslag. Yess! denken veel Gemeentelijke Groendiensten - je ziet 'm als je goed kijkt langs de straat staan. In Hilversum in de Eekhoornstraat. 
Spectaculair in de herfst, met schitterend verkleurend blad in allerlei tinten en ook nog een stammetje dat op latere leeftijd steeds mooier wordt. Net als Oma's. Yep. 


Geen opmerkingen: